Print Friendly, PDF & Email

Wildlands Adventure Zoo | Emmen

Wildlands Adventure Zoo | Emmen

Pure Energie en WILDLANDS verduurzamen dierentuin

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen wekt jaarlijks bijna 427.000 kWh groene stroom op met zonnepanelen. Pure Energie plaatste er 1.905 zonnepanelen die samen een flinke bijdrage aan de verduurzaming van het park leveren.

Michel Arninkhof, Manager Zon bij Pure Energie: “We zijn erg enthousiast over het eindresultaat. Er is veel afstemming geweest tussen de dierenverzorgers en onze specialisten op het gebied van solar. De zonnepanelen zijn volledig geïntegreerd in het park zonder dat de natuurlijke omgeving van de dieren en de beleving van de bezoekers is verstoord. We hebben in totaal 1.100 zonnepanelen geplaatst op de daken van het park en 805 zonnepanelen rondom het waterbassin.”

WILDLANDS heeft nog een aantal andere inventieve maatregelen getroffen om te verduurzamen. Het park draait op hernieuwbare energie, het Zonnepaleis is gebouwd met duurzame leemstenen, het heeft een eigen waterhuishouding en het werkt met regionale en lokale partners. Samen met de in totaal 1.905 zonnepanelen en de overige duurzame maatregelen is de exploitatie van WILDLANDS nu volledig CO₂-neutraal.

Behoud van de natuurlijke omgeving
“Al in een vroeg stadium werd duidelijk dat de uitdaging in dit project vooral lag in het ontwerp van de installatie.”, aldus Michel Arninkhof. “Het behoud van de natuurlijke omgeving was voor WILDLANDS enorm belangrijk. De zonnepanelen mochten niet direct zichtbaar zijn voor de bezoekers van het park. Dat neemt een deel van de beleving weg. Ook de natuurlijke leefomgeving van de dieren mocht niet worden verstoord.

Voor ons was het een prachtige uitdaging waarbij we rekening moesten houden met verschillende factoren. Enerzijds werd er gekeken naar efficiëntie. We zochten de meest geschikte plaats van de panelen voor een zo hoog mogelijke energieopbrengst. In eerste instantie wilden we het liefst alle zonnepanelen plaatsen op de daken van het dierenpark. Maar aan de andere kant moesten we rekening houden met de dieren in het park. Zij hadden de tijd nodig om in alle rust te kunnen wennen aan hun nieuwe dierenverblijven en mochten niet gestoord worden tijdens de bouw van het enorme zonnepanelen project. Later hebben we besloten dat we ongeveer de helft van de installatie zouden plaatsen op de daken, en de andere helft rondom het waterbassin.”

Samenwerking tussen twee duurzame A-merken
“De zonnepanelen installatie is een samenwerking tussen twee duurzame A-merken, Pure Energie en WILDLANDS. De voorbereiding, uitvoering en ontwikkeling van het project lag vanaf het begin helemaal bij Pure Energie. WILDLANDS had hierin een controlerende rol waarbij ze vooral het bestaansrecht van hun park bewaakten. Het technische ontwerp, de voorbereiding en de ontwikkeling is gedaan door Pure Energie.”

Financiële constructie
“Toen we het initiatief bij WILDLANDS Adventure Zoo Emmen presenteerden was het park nog in aanbouw. We wisten dat WILDLANDS erg duurzaam georiënteerd is, maar zelf geen grote investering wilde doen. We hebben toen gekozen voor een leaseconstructie waarbij de zonne-installatie eigendom blijft van Pure Energie.

De groene stroom die deze installatie opgewekt, wordt direct verbruikt door WILDLANDS waardoor zij hun energiehuishouding hebben verduurzaamd. Voor de geleverde groene stroom wordt een vergoeding betaald aan Pure Energie.
We hebben zelf een investering gedaan waarmee we de energieoplossing van het park in de vorm van een zonnepanelen installatie hebben gefinancierd. Daardoor hebben we de opzet van het park mede mogelijk gemaakt.”

Meer informatie:
Nieuwsbericht Wildlands

Externe links:
Goomedia
SolarMagazine
DuurzaamBedrijfsleven
RTVDrenthe

“Duurzaamheid zit ons in de genen. De natuur is onze inspiratiebron. De opbrengst van onze zonnepanelen draagt flink bij aan de energiebesparing van het park”, aldus Frankwin van Beers, Algemeen Directeur WILDLANDS.

Project Details

UITVOERDER(S)
Pure Energie
PLAATSNAAM
Emmen
SDE+- BESCHIKKING IN JAAR
2014
OPGELEVERD IN JAAR
2016
AANTAL PANELEN
1905
AANTAL KWH
496
FINANCIERINGSVORM
Lease
OMSCHRIJVING GEBOUW
In de dierentuin Emmen: kapschuur, facilitair bedrijf, verblijf savannedieren, giraffenverblijf, hertenverblijf, waterbassin