Print Friendly, PDF & Email

Texperium | Haaksbergen

Texperium | Haaksbergen

Pure Energie ontwikkelde een van de grootste solarprojecten van Twente

In Haaksbergen ligt een van de grootste solarprojecten van Twente. In 2016 plaatste Pure Energie 2.100 zonnepanelen op het bedrijfsdak van Texperium in Haaksbergen. In deze timelapse video is te zien hoe we de bouw van dit project hebben aangepakt.
Alle zonnepanelen bij elkaar wekken jaarlijks bijna een half miljoen kWh groene stroom op. De groene stroom uit de zonnepanelen wordt direct geleverd en verbruikt door Texperium. Met 2.100 zonnepanelen bespaart Texperium jaarlijks 221.832 kilo CO₂ per jaar. Uitgaande van een levensduur van 25 jaar is dat voor de installatie in totaal zo’n 5,5 miljoen kilo CO₂.

“Het enorme solardak is ambitieus en een geweldig voorbeeld voor andere Twentse bedrijven”, aldus Alfons Wispels, duurzaam ondernemer van Pure Energie. “We zijn trots als groenste energiebedrijf om samen met Texperium bij te dragen aan een beter milieu. Immers door het gebruik van duurzame bronnen als zon en wind, wordt de CO₂ footprint van bedrijven steeds kleiner. Dit is een mooie stap in de groene richting.”
Michel Arninkhof, Manager Zon bij Pure Energie: “Ondanks de enorme omvang van dit project was er binnen dit project vooral een financiële uitdaging. Via de Rabobank kwamen we in contact met Texperium. In de bedrijfsvoering van Texperium staat duurzaamheid centraal en vooral op het gebied van energie was er nog veel winst te behalen. Texperium wilde deze slag graag maken, maar voor een investering van deze omvang was op dat moment weinig ruimte.

Samen met de Rabobank hebben we een financiële constructie bedacht die dit probleem zou verhelpen. De hypotheek van het bedrijfspand liep immers ook bij de Rabobank.

Een solarproject als deze verbetert de kosten- en inkomstenstructuur van Texperium. De terugverdientijd van een installatie met deze omvang ligt tussen de vijf en zes jaar. Vanaf dat moment zullen de energiekosten veel lager dan normaal zijn, waardoor er meer financiële ruimte ontstaat voor de financiering van vastgoed. Het solarproject had al een goed businessplan maar in combinatie met het financieringsplan van Texperium werd het voor de Rabobank een wel erg aantrekkelijke investering. Het duurde niet lang voordat Rabobank op basis van deze plannen een extra lening verstrekte zodat we dit zonnepanelen project konden realiseren.”

Samenwerking Texperium en Pure Energie
“Binnen dit project waren we niet alleen ontwerper, ontwikkelaar en leverancier van de solar installatie. We waren voorafgaand aan dit project ook druk om na te denken over een geschikte financiële constructie. We maakten daarbij afspraken over betalingstermijnen. Deze stemden we af op onze klant, Texperium, zodat deze voor hun haalbaar waren.

Daarnaast wilde Texperium in de ontwikkeling van dit project helemaal worden ontzorgd. Ze waren op zoek naar kwaliteit en efficiëntie zodat de opbrengst van het zonnedak optimaal zou zijn. Dat zou immers helpen om de terugverdientijd van de installatie zo kort mogelijk te houden.

Verder hebben we de SDE aanvraag voor Texperium gedaan en gemanaged en hebben we veel contact gehad met de netbeheerder. Deze had qua verzekering nog wel de nodige eisen. Voor de omvormers in de omvormercontainer moesten we rekening houden met strenge eisen wat betreft de brandveiligheid. Een goede samenwerking met verschillende partijen heeft er voor gezorgd dat we uiteindelijk de goede keuzes gemaakt.

Het eindresultaat zijn we enorm trots op. Als we kijken naar de omvang, de financiering, de veiligheid en de efficiëntie waarmee de zonnepanelen op dit moment werken is dit project in alle opzichten top.

Video

Meer informatie

1

“Hiermee creëren we een optimale benutting van de zon. Dit past uitstekend in onze bedrijfsvoering waarin duurzaamheid absoluut centraal staat”, aldus Peter Bos, voorzitter Stichting Texperium.

Project Details

UITVOERDER(S)
Pure Energie
PLAATSNAAM
Haaksbergen
SDE+- BESCHIKKING IN JAAR
2014
OPGELEVERD IN JAAR
2016
AANTAL PANELEN
2100
AANTAL KWH
533
FINANCIERINGSVORM
Eigen financiering door Bos Vastgoed (Texperium)
OMSCHRIJVING GEBOUW
Innovatiecentrum in de recylcingsector